Historiek stadsbrouwerij Ruimtegist

De prachtige Broeltorens zijn een uniek stadsbeeld in Kortrijk. Deze zijn het sluitstuk van wat vroeger de stadsversterkingen waren rondom het Buda-eiland. De naam Buda komt uit de 17de eeuw naar de soortgelijke versterkingen die in de Hongaarse stad Budapest gebouwd werden.
Kortrijkse archieven wijzen al op een brouwerij op ons huisnummer 12 in de 16de eeuw genaamd ‘Den Anker’ en later brouwerij ‘De Noble’. Het Buda-eiland is omringd door de Leie en er werd toen met Leiewater gebrouwen.

Ook uit deze middeleeuwse periode ontstond de bekendste brouwerij van het Buda-eiland, brouwerij Tack. De Buda-toren is hier nog een restant van en was een koeltoren voor bieren van lage gisting. Uiteindelijk sloot deze laatste brouwerij op het eiland haar deuren in 1962.
Ruimtegist pancarte
Onze stadsbrouwerij Ruimtegist zorgt er na 58 jaar voor dat er opnieuw een echte brouwerij gevestigd is in hartje Kortrijk. Meer nog, een goede 300 jaar na ‘Den Anker’ is de cirkel hierdoor helemaal rond.

Ons pand was lange tijd de zeer gekende banketbakkerij Slosse. Ook hier is de link snel gemaakt want zowel een bakker als een brouwer kent de Maillard-reactie. Denk maar aan de heerlijke geur van versgebakken brood of de zeemzoete geur van het maischen tijdens het brouwproces. Na de bakkerij werd het een biercafé waar wij als onafhankelijke brouwerij ambachtelijke bieren brouwen. Achter grote ramen zie je ons op artisanale wijze in de brouwketels roeren.
Op het Buda-eiland blijven we experimenteren op onze kleine, ambachtelijke brouwinstallatie. Zo kunnen we onze recepten verder verfijnen op kleine schaal en kunnen we blijven doen wat we graag doen en dat is brouwen! Voor de grote volumes kunnen we rekenen op een topsamenwerking met The Brew Society uit Kortrijk. Gelegen op amper anderhalve kilometer van onze stadsbrouwerij. Na herhaaldelijk brouwen in onze eigen brouwketels geven we onze recepten door aan deze professionele brouwerij. Dat geeft ons de ruimte om onze stadsbrouwerij duurzaam verder uit te bouwen en te focussen op onze nieuwe recepturen en experimenten.
Volledig unieke, eigen recepturen die we na 10 jaar brouwen hebben uitgepuurd. Zonder additieven en volledig vegan.
Kortrijk Broeltorens

Arn & Egbert

Arn en Egbert van Brouwerij Ruimtegist
Arn (1985) is journalist van opleiding en papa van drie kindjes Remus, Mado en Toots. “Met heel veel goesting en gedrevenheid werk ik aan onze microbrouwerij als uniek stadsproject. Niks leuker dan ondernemen in een eeuwenoude traditie met moderne uitdagingen!”

arn@ruimtegist.be
+32 465 04 83 20

Egbert (1985) is landmeter van opleiding. “Eigen bieren ontwikkelen, brouwen en proeven is telkens weer een fantastische, leerrijke ervaring. Onze microbrouwerij is nu de ideale manier om mensen te laten meegenieten van onze passie.”

egbert@ruimtegist.be
+32 473 61 13 09

Crowdfunding - Beer for life

Ruimtegist brouwketels
Als participatief project willen we versmelten met Kortrijk en hebben we onze opstart heel bewust via een crowdfunding gelanceerd. Met succes! Meer dan 80 liefhebbers hebben ingetekend op ons project en zo de stadsbrouwerij mee gefinancierd. Onze ambassadeurs krijgen als tegenprestatie levenslang bier van ons. Ze krijgen bovendien medezeggenschap in het vinden van nieuwe biernamen en mogen suggesties voor nieuwe brouwsels geven. Dit klankbord is voor ons van onschatbare waarde. De crowdfunders zullen ook als eerste onze nieuwe bieren kunnen proeven en deelnemen aan verschillende evenementen die we als brouwerij organiseren.
Duizendmaal bedankt om in ons te geloven! We kunnen het niet genoeg benadrukken.

De crowdfunding werd sinds kort terug opgestart! Meer weten?

Openingsuren

Iedere werkdag op afspraak mogelijk van 9u tot 16u.
Tijdens het weekend op afspraak.